Добра новина: Зрелостта започва едва на 30

Лайфстайл

Ако лудориите на 20-годишните ви приличат на детинщини, не се притеснявайте. Специалисти по мозъка казаха, че той се развива напълно чак след 30-ата година, съобщи вестник „Daily Mail“. Макар и пълнолетието официално да започва на 18 години, идеята, че това е началото на зрелостта, става „все по-абсурдна“.

На тази възраст мозъкът все още претърпява основни промени. Индивидуалният път от юношеството до зрелостта варира и някои хора преминават през прехода по-бързо. Двайсетте години са период, през който хората са много податливи на психични заболявания. Вероятността от тях намалява след 30-ата година.

„Да дадем дефиницията кога човек преминава от детството в зрелостта, изглежда все по-абсурдно. Преходът е много по-нюансиран“, каза проф. Питър Джоунс от университета Кеймбридж на пресконференция в Лондон. „Предполагам, че за образователната система, здравеопазването и правната система, е по-удобно да има дефиниция“, добави той. „Няма детство и след това зрелост. Хората вървят по път, те са на траектория“, заяви проф. Джоунс преди международен конгрес по невробиология в Оксфорд.

Младите хора могат да станат бързо професионалисти след училище или университета, но за мозъка им са необходими още десетина години, за да достигне до зрелост.

Проф. Даниъл Гешуинд от университета на Калифорния в Лос Анджелис подчерта индивидуалността в мозъчното развитие и каза, че е грешка образователните системи да се фокусират върху групите, а не върху отделните ученици и студенти.

Мъжката зона