ДНК анализ разкрива кой е бил Джак Изкормвача

Любопитно

Кой е бил Джак Изкормвача може да бъде разкрито от ДНК тестове. Серийният убиец, вилнял в Лондон в края на ХIХ век, е обект на много книги, филми и конспиративни теории. Самоличността му така и не е разкрита, а версиите кой стои зад смъртта на неговите жертви са крайно различни.

С изследване на учени от университетите в Ливърпул и Лийдс било установено, че ДНК профил, изработен от телесна течност, открита на едно от местопрестъпленията, сочи полския бръснар Аарон Космински за извършител на деянията. 23-годишният мъж е бил сред основните заподозрени на полицията в Лондон през лятото и есента на 1888 г., когато са извършени поне пет убийства.

Шалът бил намерен край тялото на Катерин Едоус – четвъртата жертва на Джак Изкормвача, чието тежко обезобразено тяло открили на 30 септември 1888 г. Учените разкриха, че изследват плата от 8 години и доколкото знаят, той е единственото физическо доказателство, останало от убиеца. Специалистите направили сравнение между фрагменти от предаваната само от майката на всеки човек митохондриална ДНК, с материал от наследници на жертвата Едоус и бръснаря Космински. ДНК по шала е близко до пробите от роднините на мъжа.

За задържания се знае, че е изчезнал от централния лондонски район малко след убийствата. Аарон Космински е бил посочван като заподозрян в много разследвания през годините, но вината му никога не е доказана.

Мъжката зона