Да се преборим с побелялата коса

Man’s World

Мъжът с бяла коса винаги се асоциирал с мъдрост и жизнени достижения. Бялата брада винаги е предизвиквала уважение. Все повече мъже обаче считат побеляването за недостатък и признак на стареене.

Кога побелява косата?

Бялата коса е проблем, с който рано или късно се среща всеки мъж. Те придават на силния пол солидност, но са и признак на отиващата си младост. Много мъже искат да спрат или забавят този процес или никога да не се срещат с това. При русите хора побеляването се среща по-рядко, а и при тях бялата коса се забелязва по-трудно. Побеляването настъпва в различно време при всеки човек в зависимост от наследствени фактори, състоянието на нервната система и вътрешните органи. Интересно е, че при представителите на бялата раса посивяването се появява след 35-40 години, при по-тъмните хора по-късно, а при индианците и аборигените след 70-годишна възраст. Ако белите косми по главата ви са няколкостотин, то след 5-6 години ще имате 30-35% побеляване. Но ако белите косми се броят на пръстите на ръката, то такава опасност не ви застрашава.

Защо побелява косата?

С времето се снижава съдържанието на оцветяващия пигмент меланин, затова косата побелява. Понякога се среща и преждевременно побеляване, което е свързано със стресов ритъм на живот, нервно напрежение и нарушена функция на жлезите с вътрешна секреция, недостатък на калций и витамини. Лекарите препоръчват да се взема комплекс витамини с микроелементи. Преждевременното побеляване на косата най-често се предава по наследство. В такъв случай първите бели косми могат да се появят даже и на 20 годишна възраст, като някои хора побеляват ненавършили и 30.

Как да се борим с побеляването на косата?

Всеки път, когато отскубнете бял косъм, вие спомагате за появяването на повече такива. По-добре е да ги отрежете с малка ножичка. Това става, защото коренът, установен във фолекулата, при отскубване се зарежда за производство на повече косми. Да се върне първоначалният цвят на косата е практически невъзможно, но при правилен начин на живот, занимание с физически упражнения и пълноценно хранене можем да укрепим общото състояние на организма и да забавим този процес. Сред методите за решаване на този проблем са козметични средства, лекарствени препарати и средства от народната медицина.

Най-достъпен от козметичните средства е боядисването на косата. Има уникални препарати, които боядисват само побелелите косми и оставят естествения цвят на другите. Процедурата трае пет-шест минути и можете да забравите за белите косми няколко седмици. От народните средства достъпни за всеки се препоръчва да пием на сок от корени на магданоз, сок от целина и пащърнак. За профилактика се препоръчва както вътрешно приемане, така и втриване в корените на косата на сок от круши, вишни, кайсия, дива ягода или къпина, отвара от люспите на лук и коприва. От лекарствените средства се препоръчват такива, които повишават тонуса на организма, сред тях са витамините А, С и тези от група В.

Побеляването на косата не е трагедия!

На белите косми можем и да се порадваме. Работата е там, че побеляването е защитна реакция на организма на прекомерни нервни натоварвания. Организмът на човека реагира различно – у някои се предизвикват сърдечни заболявания, у други язва на стомаха, а най-безобидната реакция е побеляването на косата.

Според фризьорите, ако косата е добре подстригана, няма значение какъв цвят е. И още нещо – побеляването не е повод един мъж преждевременно да се отписва. Важното е да се чувства вечно млад.

Мъжката зона
Добави коментар