Да експериментираш със собственото си тяло…

Любопитно

Един китайски медик изпробва върху себе си ваксина срещу коронавирус, един американец се самозаразява с жълта треска, а германски физик малтретира тялото си с електричество. Кои са тези хора?

Ваксина срещу коронавирус?

Смелост, любопитство или просто надценяване? Навярно комбинацията от тези три неща кара някои изследователи да изпробват върху себе си своите открития. Ежедневникът „Global Times“ съобщи за китайски медик, който не само бил разработил перорална (която се взема през устата) ваксина срещу коронавируса, но и лично я бил изпитал – без всякакви странични ефекти.

Забава с райски газ

Научното откритие понякога върви ръка за ръка със случайността: между 1795 и 1798 година британският химик сър Хъмфри Дейви провел експерименти с райски газ. И понеже изпробвал въздействието му върху себе си, открил не само болкоуспокояващото, но и опияняващото действие на този газ, който днес се използва като упойка.

Откривателят на ултравиолетовите лъчи

През 1801 германският физик Йохан Вилхелм Ритер открива ултравиолетовите лъчи, а година по-късно – създава и първия акумулатор. Ритер изследвал и свойството на мускулите да се съкращават под въздействие на електрически импулси. Той умира твърде млад – само на 33 години – явно, защото малтретирал собственото си тяло с ток, за да провежда експериментите.

Зигмунд Фройд и кокаинът

Австрийският психолог и лекар Зигмунд Фройд е известен като основател на психоанализата – метод, който се използва и в наши дни. По-малко известен е фактът, че като лекар в болницата във Виена той е изследвал и въздействието на кокаина. От публикувани негови писма става ясно, че самият Фройд дълго време е консумирал кокаин.

Самозаразяване с жълта треска

„Мисля, че съм по следите на истинския причинител“, пише на 8 септември 1900 година американският медик Джеси Лейзиър в писмо до жена си. Лейзиър изследвал маларията и жълтата треска, доказвайки, че те се пренасят от комари. След като се самозаразил със смъртоносната болест, Лейзиър починал едва 34-годишен – 17 дни, след като написал въпросното писмо до жена си.

Гигантските сили на ускорението

Офицерът от Военновъздушните сили на САЩ Джон Пол Стап е пионер в изучаването на това как ускорението и забавянето действат на човешкия организъм. Той участва в експеримент с тъй наречената „ракетна шейна“, в която тялото му е било подложено на огромни ускорителни сили, на каквито и до днес не се е подлагал никой друг доброволно.

Катетър до сърцето

Вернер Форсман бил ексцентрик още по време на следването. Германският хирург искал непременно да докаже, че е възможно гъвкав катетър да бъде прокаран от сгъвката на лакътя чак до сърцето. Началниците на Форсман му забранили категорично да провежда подобен експеримент. Той обаче не се отказал от него. През 1929 изпробвал теорията си лично – тайно, разбира се.

Мъжката зона