„Чандраян-3“: След неуспеха си през 2019 година Индия готви трета мисия до Луната

Любопитно

Индия одобри своята трета лунна мисия, няколко месеца след като втората ѝ завърши с неуспех при опит за кацане на Луната. Мисията „Чандраян-3“ ще бъде оборудвана със спускаем апарат и с роувър, но не и с орбитален апарат, съобщи ръководителят на Индийската организация за космически изследвания Кайласавадив Сиван.

В рамките на проекта „Чандраян-2“ през месец септември миналата година Индия успя да установи космическия си апарат в лунна орбита, който предаваше данни оттам, но роувърът ѝ се разби при опит за меко кацане върху лунната повърхност. Мисията имаше за цел да бъде спуснат луноход на Южния полюс на Луната, което не беше осъществявано дотогава.

В този район на нашия естествен спътник е възможно да съществува вода, тъй като кратерите там не са изложени на топлината на слънчевите лъчи. Индийското космическо ведомство възнамеряваше да потвърди съществуването на вода под формата на лед, констатирано от негова мисия през 2008 година.

Кайласавадив Сиван изтъкна, че проектът „Чандраян-3“ ще стартира през 2020 година и ще има конфигурация, подобна на предишната мисия. Досега единствено САЩ, Русия и Китай са осъществявали кацания на Луната. Ръководителят на космическото ведомство заяви, че четирима индийски астронавти са били избрани за пилотираната мисия „Гаганян“, предвидена за края на 2021 година. Те ще започнат тренировките си в Русия през третата седмица на месец януари.

Мъжката зона