Букурещ забранява старите коли

Man’s World

Следващата година собствениците на най-замърсяващи автомобили (произведени преди 2000 г.) няма да могат да шофират през центъра на Букурещ, а посетители с автомобили от провинцията ще трябва да плащат дневна такса, за да се движат из града.

Тези две радикални мерки бяха обявени от кмета Габриела Фирджа и след 45 дни ще бъдат гласувани в общинския съвет. Планът предвижда всички автомобили без екологичен сертификат или Евро 1/ Евро 2 да бъдат забранени в центъра на града.

На автомобилите от провинцията със сертификат до Евро 2 е напълно забранено да влизат в Букурещ. Собствениците на автомобили с Евро 3 ще могат да се движат из центъра, купувайки винетка, която струва 15 евро за един месец.

Кметът на Букурещ иска всички автомобили, регистрирани на друго място, да купуват винетки на цена от 2,1 евро на ден или 402 евро годишно.

Мерките се предприемат заради замърсяването в Букурещ, в който вече има над 1,6 милиона автомобила. В града има над 120 000 автомобила, сертифицирани с Евро 2 и още 213 000 с Евро 3. Според анкети мерките са подкрепени от 56% от гражданите, докато само 25% ги смятат за популистки или неадекватни.

Мъжката зона