Букурещ въвежда кислородна винетка

Man’s World

Букурещ ще се бори с мръсния въздух като въвежда кислородна винетка от тази година. Тя ще бъде задължителна за автомобилите, които имат екокатегория Евро 3, съобщава БНТ.

Букурещ, където живеят над 4 милиона души, е шести в класацията на градовете с най-мръсен въздух в Европа. А по улиците на румънската столица се движат над милион и половина автомобила. От месец март тези, които са произведени между 2000 и 2005 година, ще трябва задължително да имат кислородна винетка, за да могат да останат и паркират в центъра на града. А по-старите коли ще се движат само в покрайнините на Букурещ.

Кислородната винетка ще струва 1 евро за ден. В Букурещ вече се монтира системата за наблюдение и таксуване за „кислородна“ винетка. Новата мярка обаче ще засегне и българските граждани.

Таксиметровите превозвачи, които пътуват по линията Русе-Букурещ прогнозират увеличение на цената на курса. Кислородната винетка ще може да се заплаща по интернет или със SMS. Тя ще важи от понеделник до петък от 7 до 22 часа. Изключение правят официалните празници и почивните дни.

Солена ще е глобата за шофьорите, които не спазват новите екоправила. Санкцията ще е между 300 и 400 евро. А приходите от кислородните винетки ще се използват за закупуване на модерни, екологични превозни средства за градския транспорт на Букурещ.

Мъжката зона