Bugatti записа истински рекорд: вдигна 490 км/ч

Ти и Тя

След като един от моделите му направи няколко теста на скоростна пистова отсечка в Германия, Bugatti гордо обяви, че е първият производител в историята, чиято кола е вдигнала над 300 мили в час, съобщи CNN.

Специално модифицираният Bugatti Chiron, зад чийто волан бе тест пилотът на фирмата Анди Уолъс, записа скорост от 304,8 мили в час, което прави малко над 490 км/ч. Това стана на дългата 8,8 км права писта на Volkswagen в Ехра-Лесиен. Марката е собственост на Volkswagen Group, както също и други две скъпи и престижни марки Lamborghini и Bugatti.

Въпросната свръхзвукова модификация на Chiron няма да се предлага за продажба, тъй като е специално разработен прототип в сътрудничество с италианския производител на състезателни болиди Dallara. Гумите за рекорда са на Michelin – също специално подсилени, за да издържат на тези високи скорости на пистата.

Всъщност стандартният Chiron, който се предлага на клиентите по около 3 милиона долара, е ограничен електронно до скорост от „само“ 420 км/ч на пътя. Както за всички коли на Bugatti, бройките са ограничени.

„Целта ни беше да станем първият производител в историята, достигнал вълшебните 300 мили в час. Ние вече го постигнахме, с което ние, целият тим и лично аз, сме невероятно горди“, похвали се президентът на Bugatti Щефан Винкелман. „Многократно сме показвали, че създаваме най-бързите коли на света. В бъдеще ще се съсредоточим върху други неща“.

Мъжката зона