Британският монетен двор пусна монета в памет на Стивън Хокинг

Man’s World

Кралският монетен двор на Великобритания пусна монета в памет на знаменития британски астрофизик Стивън Хокинг. Той почина през март 2018 г. на 76 години.

В продължение на десетилетия Хокинг беше най-известният съвременен физик и популяризатор на науката, въпреки че от 22-годишна възраст се бореше с неизлечима болест – амиотрофична латерална склероза.

„Геният на Стивън Хокинг се заключаваше не само в това, че той можеше да обединява различни сфери, той успя да направи науката достъпна за всички. Неговото остроумие и необичаен вкус му помагаха да превърне сложните теми в интересни и актуални“, се казва в съобщението на монетния двор по случая.

На монетата с номинална стойност 50 пенса е поставено изображение на черна дупка, самата монета е изпълнена в четири варианта – обичайната за колекционери на стойност 10 паунда, от сребро (5500 бройки по 55 паунда), сребро с висока чистота (2500 бройки по 95 паунда) и златни (400 бройки по 795 паунда). Монетите от скъпоценни метали вече са продадени чрез сайта на монетния двор.

Мъжката зона
Добави коментар