Брак или съжителство?

Лайфстайл

За мозъка съвместното съжителство без брак е признак за недостатъчна обвързаност и съответно не може да се отпусне достатъчно, пише Live Science. Това е така, защото той има познавателни способности що се отнася до двойките и техните фактически отношения.

Ново проучване с магнитен резонанс изследва мозъците на различни двойки, някои от които живеят заедно, а други са сключили брак. В експеримента влизат и еднополови двойки, част от които се считат за „женени“ въпреки липсата на официално признание.

Резултатите показват, че части от мозъка реагират по-слабо на стреса, когато човек е със своя партньор, когото счита за женен/омъжен. При произвеждането на електрически шок мозъкът на съпруг или съпруга, които се държат за ръце, се успокоява по-бързо в сравнение с този на хора, които не са обвързани толкова много. Ефектът се проявил доpи при еднополовите бракове. Според учените основната разлика е в това как хората възприемат своята връзка.

„Ако просто живеете заедно, това означава, че не сте се ангажирали достатъчно един към друг“, коментира д-p Джим Коан от Университета на Вирджиния . „Бракът е инструмент за доверие и надеждност“.

Мъжката зона