Брадата и реакцията на обществото

Лайфстайл

Замисляли ли сте се някога какви сигнали изпращат брадите, мустаците или дори само бакенбардите? Щеше да бъде добре, ако можехме да отговорим с категорично „да“ или „не“ на въпросите на естетите. Със сигурност списанията и поп културата налагат своето виждане, когато става въпрос как един мъж трябва или не трябва да изглежда. Това обаче няма нищо общо с начина, по който мозъкът ни работи и възприема хората.

Запознати сме с черно-белите правила на индустрията, но всеки един от нас сам трябва да прецени какво „работи най-добре в негова полза“. Имаме нужда да изразим себе си с избора си на стил, макар и в предварително зададени рамки.

Един доста обсъждан въпрос напоследък е брадата. Той не може да бъде сведен само до „така е добре, а така – не“. Това е строго индивидуално. Забравете за всички съвети, че ако имате брада ще бъдете 100% алфа мъжкар, разбивач на женски сърца. Не приемайте за чиста монета и думи от сорта „така няма да си намериш сериозна работа“ и „няма да върви с костюма“. Нещата не са толкова прости.

С малко опити ще намерите коя е подходящата форма и дължина на брадата, която ще допълни външността и ще промени излъчването ви. А това ще се отрази на много неща в живота ви и то положително. Ето защо…

Дали брадата ти отива? Трябва ли да си избръснете бакембардите преди среща? Трябва ли да я подкъсите преди да се явите на интервю за работа?

Правени са много научни изследвания за това, какво мислят другите хора, когато погледнат брадата ви и дали сте направили правилен избор за нея. Спираме се на няколко основни извода от тях. Това са състоянията, с които биха ви свързали другите, дори да имате съвсем различна представа за себе си:

  • агресия и господство;
  • зрялост;

От друга страна, за гладко избръснатия мъж е прието, че е:

  • общителен и добре приет сред другите;
  • здрав и поддържан;

Дали това е така обаче, ще се заемем да разберем. Дотогава, ако сте в състояние на изчакване на „растежа“, за да има какво да обсъждате, обръщайте внимание на нивото на тестостерона и се хранете здравословно. И ако приятелката ви не иска да изведе кучето днес, направете го вие – цел „отглеждаме брада“.

Мъжката зона