Брадата е полезна! Защо?

Лайфстайл

Брадата не е само прищявка за ексцентричен вид, но и нещо полезно за здравето, разкрива „Daily Mail“. Естественото окосмяване по лицето пази от пораженията на слънчевите лъчи според проучване на университета в Южен Куинсленд. Учените открили, че брадата дава 90-95% защита срещу вредните лъчи и то без да се ползва защитен крем.

„По принцип космите осигуряват доста добра защита срещу слънцето“, казва д-р Ник Лов, дерматолог от Лондон. „Това е причина жените да имат по-рядко увреждания по тила и отстрани на лицето, където пада косата им. Плътността на косъма е от значение, а има и теория, че къдравата брада пречупва слънчевите лъчи.“

Брадата пази и от астма. При някои мъже заболяването е провокирано от полени и домашен прах, а окосмението прихваща дразнителите и ги държи далеч от дихателните пътища. Особено „полезни“ са мустаците, които стигат до носа.

Тезата има и критици – брадата можела да прихване само по-големи частици. Освен това ключов бил и въпросът с хигиената, на която не всички мъже обръщали достатъчно внимание.

Брадата забавя стареенето на кожата в тази област – това пък е друга полза от нея. Пречи на водата да се изпарява от епидермиса и го поддържа влажен. Дори ако кожата се намаже с крем, той ще държи много по-дълго под брадата, отколкото на гладка кожа.

Мъчи ви кашлица? Пуснете си брада, съветва още „Daily Mail“. Тя е като естествен компрес, който поддържа топла долната половина на лицето. Когато гърлото е възпалено, температурата там се повишава по естествен начин. Брадата помага на организма, като го затопля допълнително.

Не на последно място тя спасява от неприятните обриви, които много мъже получават, когато се бръснат, заключава изданието.

Мъжката зона