Бирата сплотява

Man’s World

Консумирането на бира с приятели създава приятни емоции, прави ни щастливи и сплотени. Това са изводите от редица изследвания, които разглеждат ефекта от социализирането и въздействието на пенливата напитка в този процес.

У нас независими проучвания, публикувани и обсъждани от Съюза на пивоварите, показват висок рейтинг на одобрение на бирената категория. А пивото традиционно е най-често предпочитаната от българите напитка след бутилираните води.

Национално представително изследване, проведено от „Ипсос“ от 21 октомври до 3 ноември, установи, че 54% от сънародниците ни консумират бира поне веднъж седмично. През зимата средната честота на потребление на кехлибарената напитка в България е 8 пъти в месеца.

Най-често бира се пие в Русе – 11 пъти месечно, а след това се подреждат Плевен и Варна – с по 10 пъти. Пивото обикновено се възприема като мъжко питие, но все повече жени също харесват бирата, особено по-леките и нискоалкохолни марки. Най-активните почитателки на пенливата напитка са млади дами във възрастовите групи 30-39 и 20-29 години.

Всеки трети българин твърди, че бирата е подходящата за него напитка, а при активните консуматори това важи за 60% от респондентите. Именно подобни нагласи са фактор за социализирането на хората и сплотяването им в група, което на свой ред повдига духа и е благоприятно за здравето.

Мъжката зона