Без достъп до електронните услуги на НАП, ако използваш Windows XP

Ти и Тя

Около 40 хиляди българи губят достъпа си до електронните услуги на Националната агенция за приходите. Причината – личните им компютри са с остарялата операционна система Windows XP или необновена версия на браузър за достъп до интернет. Промяната се прави с цел гарантиране сигурността на данните.

„Един доста скъп проект, но в резултат на цялата тази реконструкция сега се надгражда сигурността. И от 17 февруари трябва да имате последната версия браузър – най-старите, например Windows ХР, не могат да работят с последни версии. Постепенно се повишава сигурността“, увери комуникационният директор на приходната агенция Росен Бъчваров.

От НАП категорично отрекоха промяната да има пряка връзка с теча на личните данни на 5 милиона български граждани от сървърите на агенцията през 2019 година. Още през януари от агенцията предупредиха, че всички техни клиенти трябва да обновят операционната система и браузърите си с най-актуалните им версии.

По данни на НАП близо 1 милион потребители използват електронните ѝ услуги, като от тях приблизително 4% използват стари версии на операционна система или браузър за достъп до интернет. За да могат да изпращат данни до приходната агенция, да извършват справки и използват електронен подпис физическите лица и фирмите ще трябва да актуализират софтуера, който използват.

Според Националната стратегия за киберсигурност над 80% от потребителите в България използват пиратски или неактуален софтуер. А това е основната причина за пробивите в сигурността.

Мъжката зона