Белгийски монаси приготвят бира по средновековна рецепта

Любопитно

Над 220 години отне на монасите в абатство Гримберген да започнат производството на средновековна бира. Монасите преоткрили оригиналните съставки и методи в своите архиви, благодарение на което легендарната бира ще може да се прави отново.

Новината съобщи отец Карел Статемас в присъствието на кмета на Гримберген, 120 журналисти и ентусиасти.

Статемас каза, че разработването на първата чаша е било кулминацията от четири години изследвания на методите на монасите. Те приготвят бира в пивоварната на манастира Норбертин от времето преди тя да бъде опожарена от френски революционери през 1798 г. Манастирът бе възстановен, но пивоварната и неговите рецепти се смятаха за загубени.

Статемас призна, че може би е най-добре да не се пие прекалено много от новопроизведената бира, която е с 10,8% алкохолно съдържание.

„Една или две чаши е достатъчно“, добави Крис Селеслах, кмет на Гримберген, град на няколко километра северно от Брюксел.

Източникът на вдъхновение за новата пивоварна, разположена на същото място като оригиналната, беше откриването на книжа от 12-ти век, съдържащи подробности за методите на приготвяне на бирата от монасите, по-специално използването на хмел, а не на ферментирали билки.

Документите са били запазени през 18-ти век, когато отчетата пробили дупка в стената на библиотеката и тайно ги измъкнали, преди абатството да бъде подпалено.

Мъжката зона