Бащите-пушачи имали по-глупави деца

Man’s World

Децата и внуците на мъжете пушачи могат в бъдеще да получат сериозни проблеми в развитието си. Това заявиха експерти от университета на Флорида в Талахаси, информира БГНЕС. Според учените лошият навик засяга нивото на интелигентност и интелектуалните способности на наследниците.

Заключенията са направени след изследване на лабораторни мишки. Последните наблюдения на учените показват, че хистоновите протеини, покриващи ДНК, участват в трансфера на данни между поколенията. Този процес позволява растенията и животните бързо да се адаптират към промените в околната среда.

По време на експеримента „пациентите“ редовно получавали ниски дози никотин. Една група самци е пила разтвор с него, а друга – чиста вода. Експериментът продължил 12 седмици. Дозата никотин, добавена към водата, съответства на дневната доза на пушачите. След това мъжките мишки са кръстосани с женски. Последните водели здравословен начин на живот.

Експериментът показал, че лошият навик на бащата е засегнал интелекта на децата и внуците. Според авторите на наблюденията нарушенията на развитието са свързани с промени в концентрацията на хормона на удоволствието допамин и редица други сигнални молекули в мозъка на тези мишки.

Мъжката зона