Австралийски експерт: здравият сън пази от коронавируса Ковид-19

Лайфстайл

Австралийски експерт разкри, че здравият сън предпазва от новия коронавирус Ковид-19, защото засилва имунитета, съобщи в. „Daily Mail“.

„Сънят, храненето и движението са трите стълба на здравето“, напомни д-р Дейвид Бъртън във връзка с днешния Световен ден на съня. „За да поддържаме оптимално физическо и психично здраве, трябва да укрепваме и трите“, допълни той.

Много хора страдат от недостиг на сън.

„Ако сънят ни не е адекватен, физическото ни, психично и емоционално здраве се компрометира, защото мозъкът, мускулите, нервите, невроните и сложните вътрешни системи, включително и имунната система, реагират по-бавно и не могат да функционират добре“, обясни още д-р Бъртън.

Безсънието влошава концентрацията, паметта, предразполага към заболявания, предизвиква промени в настроението, съсипва кожата. То създава също рискове от сърдечносъдови заболявания, като високо кръвно налягане, аритмия, инфаркт, инсулт.

Лошият сън може да доведе също до затлъстяване, диабет, деменция. По време на сън мозъкът „презарежда тялото“. Световната здравна организация препоръчва между 7 и 9 часа сън през нощта.

Важно за добрия сън е човек да си създаде рутина и половин час преди да си легне да не гледа екрани. Добре е да се ограничат всякакви смущения – светлини, шум, телефонът да е изключен, температурата да е приятна.

Мъжката зона