Audi готви куп електрически автомобили

Man’s World

Всички минават на ток, харесва ви или не. Audi не прави изключение. Компанията, част от VW Group, работи върху цял куп нови електрически автомобили, базирани на общо четири платформи.

E-tron вече е на пазара (от 164 хил. лв. у нас) и използва платформа, наречена MLB Evo. Фамозният E-tron GT ще използва платформата на Porsche Taycan, която е означена като J1. Той ще се появи най-скоро като втори електрически модел в гамата на Audi.

После идва Q4 e-tron, изцяло електрически компактен кросоувър, който ще бъде базиран на платформата MEB на VW – същата, използвана за хеча VW ID.3.

И под номер четири е най-авангардната от тези платформи – Premium Platform Electric (PPE), която Audi разработва съвместно с Porsche, и която ще служи за средни и големи модели, включително кросоувъри. Най-скоро от тях се очаква купе, което компанията нарича Audi Sportback Electric Concept и което е с размерите на A5 Sportback.

Въпросното купе ще използва същата 800-волтова система като Taycan и съответно ще поддържа супер бързо 350-киловатово зареждане, което пълни батериите в рамките на 15-тина минути. На платформата PPE ще стъпят също новите модели SUV с електрическо задвижване, като най-масови тези премиери ще бъдат през 2021 и 2022 г.

Мъжката зона