Audi A9 E-tron: най-луксозното Audi излиза на пазара през 2024 година

Любопитно

Преди три години Audi показа помпозния и супер елегантен прототип Aicon. Още тогава стана ясно, че германската компания готви нещо голямо.

Сега AutoCar разкрива, че серийната версия на Aicon ще бъде най-луксозното Audi и вероятно ще носи означението A9 E-tron. Очаква се колата да е готова през 2024, за да се конкурира с други електрически лимузини – например Mercedes-Benz EQS и Jaguar XJ.

Освен внушителен пробег с едно зареждане, A9 E-tron ще предлага 5G мрежа на борда, което ще улесни полуавтономните му възможности и комуникацията му с умна инфраструктура и останалите коли по пътищата.

Новият модел носи вътрешното означение E6 и в момента е в ранен етап от разработката си. С нея се занимава специален екип, който носи името “Артемида” и ще отговаря за електрическите и автономни технологии, с които Audi се опитва да си върне технологичното водачество в Европа.

Инженерите на Audi работят в сътрудничество с тези на Porsche за общи платформи за бъдещите електромобили на двете компании, подобно на Taycan и E-tron GT, които делят обща архитектура.

Мъжката зона