Аспиринът намалява риска от рак

Ти и Тя

Редовната употреба на аспирин намалява риска от рак на храносмилателния тракт с 20 до 40 процента. Все повече доказателства се натрупват, че аналгетикът може да помогне за предотвратяване на заболяването.

Преглед на 113 най-нови проучвания, обхващащи над 210 000 пациенти, показва, че рискът от рак на дебелото черво е спаднал с 27 процента, ракът на хранопровода с 33 процента, ракът на стомаха с 36 процента и ракът на стомашната кардия, където е хранопроводно-стомашното съединение – с 39 процента.

При рак на панкреаса, който почти винаги е фатален, се забелязва намален риск с близо 25 процента след пет години, при хората, които са използвали аспирин, в сравнение с тези, които не го правят, съобщават изследователите в Annals of Oncology.

“Тези открития предполагат, че аспиринът има благоприятен за предотвратяване на рак на дебелото черво и други ракови заболявания на храносмилателния тракт”, каза водещият автор Карлос Ла Векиа, професор по епидемиология в Медицинското училище в Милано.

Около 175 000 души в Европейския съюз умират от рак на дебелото черво всяка година, около 100 000 от тях са на възраст между 50 и 74 години.

„Ако приемем, че редовната употреба на аспирин се увеличава от 25 на 50 процента в тази възрастова група, това би означавало, че от 5 000 до 7 000 смъртни случая от рак на дебелото черво, както и между 12 000 и 18 000 нови случая, биха могли да бъдат избегнати“, се казва в изявление на Ла Векиа.

Аспиринът, който може да причини стомашно кървене, се препоръчва или предписва по-рядко при пациенти над 75 години.

Значителна част от изследванията през последното десетилетие са установили силна статистическа връзка между дългосрочната употреба на аспирин и намалената честота на различни видове рак, но новото проучване е най-голямото до момента, фокусирано върху храносмилателния тракт, посочват авторите.

Повечето от изследванията, проведени от Ла Векиа и колегите му, са предназначени да тестват или изследват способността на аспирина да намали сърдечните заболявания. Колкото по-дълго хората приемат аспирин и колкото по-висока е дозата, толкова по-малък е рискът от рак, откриха новите изследвания.

Като цяло, дневната “микродоза” от 75 до 100 мг е свързана с 10-процентов спад на честотата на рака, докато дневната доза от 325 мг намалява риска с 35 процента.

При рак на дебелото черво рискът намалява с четири процента след една година ежедневна употреба, с 11 процента след три години, с 19 процента след пет години и с 29 процента след десетилетие.

“Приемането на аспирин за предотвратяване на рак на дебелото черво или всеки друг вид рак трябва да се извършва след консултация с лекар”, казва Ла Векиа. “Хората, които са изложени на висок риск от заболяването, най-вероятно ще получат най-големи ползи.”

Резултатите са еднакво приложими и за мъжете, и за жените и във всички региони, от които са почерпени данните.

Мъжката зона