Археолозите са открили нови останки от храма на слънцето в Кайро

Интересно

Германско-египетската археологическа експедиция открива нови останки от храма на Слънцето в района на Кайро в Матарея, където някога се е намирала древната столица на Хелиополис, а днес музеят на открито оперира, съобщава BTA.

Сред находките са части от кварзинова статуя на последния фараон от осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, който управлява от около 1319 до 1292 г. пр. Н. Е. Открити са и фрагменти от вулканичния камък на гравата с белезите на фараона Псамик, който управлява от 595 до 589 г. пр. н. е. Открити са и фрагменти от вулканичния камък на Граувакка с белезите на фараона на Psametics на втората.

Учените също откриха поне пет кварцитни статуи на мощните фараонови орази от втория. Един от тях го изобразява под формата на сфинкс.

На юг от музея на площ от около 15 на 15 метра са открити варовикови павета. До тях са разкопани фрагменти от няколко статуи на кралски лица.

През юни 2022 г. експедицията обяви, че за първи път тя открива артефакти в Матария от отхвърлянето на Хеопс. Учените предполагат, че останките могат да принадлежат към неизвестните досега сгради на HEOPS на това място или са били донесени от пирамидите на Гиза като строителни материали по време на деветнадесетата династия, основана от Рамзес първата.

Музеят на Ope n-Air в Матарея ще бъде отворен през 2018 г. Той представя повече от 130 древни артефакта, включително обелиск, изработен от червен гранит, издигнат от фараона Senusrett, първият.

Мъжката зона