Антарктида е била покрита от древни дъждовни гори

Лайфстайл

Най-южният континент на Земята – Антарктида, някога е бил дом на умерени дъждовни гори, пълни с живот.

Учени откриха на фосилизирани следи от древна дъждовна гора в сърцевината на седименти от морското дъно, събрани близо до ледника Пайн айлънд в западната част на континента, развивали се в ерата на динозаврите – преди повече от 90 млн. години, съобщава Reuters.

Въз основа на съдържанието на почвата, изследователите са установили, че средните годишни температури там са били около 12-13 градуса по Целзий. През най-топлите месеци пък са достигали 20-25 градуса по Целзий. Това е изключително топло за място, намиращо се до Южния полюс, където средната годишна температура към днешна дата е около минус 40 градуса по Целзий.

Сред пластовете седименти учените открили корени, полен, спори и останки от цъфтящи растения, които използвали, за да си създадат цялостна представа за това как е изглеждала древната гора в Антарктида.

Въпреки че не са били открити останки от животни, изследователите твърдят, че вероятно този район е бил обитаван от динозаври, летящи влечуги, наречени птерозаври, както и от много насекоми.

Изкопаемите динозаври от Антарктида са известни от години. Изследването подчертава драматичните промени в климата, които Земята е претърпяла в миналото и продължават да протичат и днес.

Експертите отбелязват също така, че сърцевината на тропическите гори е още по-забележителна, имайки предвид, че регионът ежегодно преживява четиримесечна полярна нощ, когато няма слънчева светлина, която да подхранва живота на растенията.

Въпреки вероятните сезонни снеговалежи, по онова време едва ли е имало ледени покривки, смятат още учените.

Мъжката зона