Американско право: САЩ ще добиват ресурси от Луната

Любопитно

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, който дава право на американците да добиват ресурси от космоса. Той разпореди в рамките на половин година да бъдат обсъдени с другите държави необходимите споразумения.

Американците трябва да имат право да провеждат търговски проучвания, добив и използване на ресурсите в далечния космос, в съответствие с действащото законодателство, пише в разпространен от Белия дом документ.

Космосът и юридически, и физически е уникална собственост – плод на човешката дейност и Съединените щати не смятат, че той трябва да бъде достъпен за всички. В указа се подчертава, че САЩ смятат да си осигурят международна подкрепа по този въпрос.

Съгласно документа Държавният департамент и останалите министерства и ведомства трябва да проведат международни преговори за сключване на двустранни и многостранни споразумения за използването, разработването и добива на ресурси на Луната и другите космически тела от страна на частни и държавни компании. Държавният секретар трябва да предостави отчет за извършената работа в рамките на 180 дни.

От администрацията на Тръмп заявиха, че не смятат за необходимо да бъде подписван нов международен документ, но искат да обсъдят този въпрос с партньорите си. В указа се посочва, че САЩ подкрепят Договора за космоса от 1967 г., но се обявяват против Споразумение относно дейностите, извършвани от държавите върху Луната и другите небесни тела от 1979 г., което до момента е подписано от по-малко от 20 държави.

Уточнява се, че указът не променя политиката на САЩ, а само заздравява съществуващите позиции. Той потвърждава също приетия през 2015 г. закон, който разрешава на американски граждани и компании да провеждат икономическо усвояване и добив на космически ресурси, включително вода и минерали.

По-рано администрацията на Тръмп обяви, че възобновява лунната програма „Артемис“, според която се планира връщането и постоянното човешко присъствие на Луната. Предвижда се тя да стане етап от пилотираните мисии до Марс.

В рамките на новата програма НАСА разработва идеята за създаването на окололунна станция „Gateway“, от която в бъдеще ще се осъществяват полети на човек до лунната повърхност с помощта на летателни апарати за многократна употреба. САЩ заявиха, че разчитат на международно сътрудничество при осъществяването на програмата „Артемис“.

Мъжката зона