Американец създаде велосипед, задвижван с лостове

Любопитно

Откакто велосипедите са били изобретени, хората търсят алтернативи на традиционния начин за задвижване, посредством въртене на педалите в кръг. Изобретателят Роджър Паркър, от Лос Анджелис, САЩ, е използвал алтернативен начин за задвижване на своя велосипед NuBike, който според него е по-ефективен от задвижването с верига.

Освен уникалната рамка от въглеродни влакна, това което наистина прави NuBike различен са лостовете, които се движат от педалите до връзката към задната главина, пише Агенция Монитор. Това позволява на колоездачите просто да натискат движещите се нагоре и надолу педали, което води до завъртането на задното колело. Съобщава се за редица предимства на този механизъм.

Първо, твърди се, че е по-ефективен от задвижването с верига или ремък. Според Браун, тъй като лостовете са много по-дълги от традиционните курбели, велосипедистите могат да предават повече въртящ момент, както и мощност, на колелото за определено количество усилия. Също така, изобретателят заявява, че тъй като педалите се движат само вертикално, колоездачите могат по-ефективно да използват силата на гравитацията, за да ги натискат надолу.

Освен това, системата за задвижване с лостове щади ставите на таза, коленете и глезените, както и не изисква от потребителите да докосват мазна верига, когато свалят задното колело. Системата също позволява използването на предавки, като настоящия прототип на шосеен велосипеда е с четири, като в бъдеще ще има и по-евтини модели, като детски и градски велосипеди с по-малко скорости.

Прототипът тежи 10 кг., но с подмяната на сегашните лостове от алуминий 7075 с изработени от магнезий, както и някои други промени, е вероятно, крайният търговски модел да е с тегло от 8 кг. Ако се приеме, че ще стигне до производство, срещу $ 3 600 клиентите ще получат рамка с тегло под 1.4 кг и системата за задвижване, към която може да добавят стандартни компоненти по техен избор. Планираната цена на дребно за този комплект ще е $ 3 800.

Това не е първият велосипед, задвижван с лостове, който се е устремил към пазара. Корейският велосипед Bygen, бе представен още през 2014 г., но от тогава няма информация за предлагането му на пазара.

Мъжката зона