Алкохолът и пандемията

Лайфстайл

От тревоги, самота и скука – поради това все повече хора посягат към чашката във времената на пандемия. Пие се по-често и повече, но спиртните напитки помагат само временно, а нанасят трайни щети на организма.

Макар заведенията да са затворени и празненства на обществени места да няма, консумацията на високоградусови напитки във времената на пандемия се е увеличила, показват данните на Global Drug Survey.

За целите на проучването през май и юни са анкетирани 58 811 души от 11 страни, сред които Германия, Франция, Нидерландия и Великобритания. 43 процента казват, че пият алкохол по-често, а 36 на сто – че пият по-големи количества.

Тази информация съответства и на последните наблюдения на психотерапевти и психиатри в Германия, които отчитат ръст в консумацията на алкохол, цигари и наркотици по време на пандемията, което води до увеличаване на психическите проблеми. Шестима от десет терапевти казват, че техните пациенти имат все по-често проблеми с алкохола.

Същевременно се регистрира и увеличение на броя на тези, които злоупотребяват с наркотиците. Една трета от експертите отчитат повишена употреба на канабиноиди, кокаин и халюциногени. Най-засегнати са тези пациенти, които и преди кризата са имали психични проблеми или проблеми с алкохола.

Когато чашата се превръща в бутилка

Не става въпрос за изпиването на чаша бира или вино вечер – проблемът възниква, когато чашата бързо и редовно се превръща в цяла бутилка.

Във времената на пандемия, която изглежда безкрайна, мнозина са притеснени за здравето си, за приятелите и роднините, за препитанието. И когато притесненията или скуката нараснат, все повече хора посягат към бутилката. Дори и през деня. Поради изолацията и работата вкъщи на мнозина им липсва социален контрол – през уеб камерата миризмата на алкохол не се усеща.

В Global Drug Survey анкетираните посочват като най-чести причини за увеличеното пиене, че „имат повече време за това“ (42 процента) или просто „от скука“ (41 процента). Някои посягат към алкохола, за да тушират страховете и притесненията, предизвикани от коронавируса.

Обичайните средства за справяне със стреса – като излизане или спортуване, сега често са недостъпни и биват заместени от алкохола. Спиртните напитки ще спрат за известно време тревогите, но в дългосрочен план рискът от алкохолна зависимост се увеличава, предупреждават психолозите.

Всяка чаша състарява

При това засегнати са не само хората с дългогодишни проблеми със зависимостите – притесненията, самотата, скуката и промяната в ежедневието могат да създадат проблеми и на тези, които до момента не са залитали. А когато пиенето стане ежедневие, връщането назад е трудно.

Според СЗО алкохолът причинява смъртта на три милиона души по света всяка година, около един милион от които в Европа. Затова Германският федерален център за здравна просвета препоръчва да останете трезви поне два дни в седмицата – защото дори една или две чаши вино могат да причинят трайни щети.

Изследвайки мозъците на над 17 000 починали възрастни хора, невролозите от университета в Южна Калифорния установяват, че консумацията на алкохол ускорява свързаните с възрастта увреждания и нарушава паметта и интелигентността. Техните изчисления показват, че всяка чаша алкохол състарява човешкия мозък средно с една седмица.

Сърцето също се засяга от интензивната консумация на спиртни напитки, тъй като алкохолът нарушава електрическите сигнали, които регулират сърдечния ритъм. Южнокорейски изследователи са доказали, че трайната консумация може да превърне проблема в хроничен.

Но има и добри новини: чрез значителното намаляване на консумацията на алкохол, рисковете за здравето могат да бъдат ограничени за относително кратко време. Черният дроб например се възстановява сравнително бързо, при условие, че вече не е непоправимо повреден.

Мъжката зона