Албания забранява вноса на стари коли от 2019 г

Любопитно

Албанското правителство взе решение за ограничение на вноса на автомобили на повече от десет години и на такива, които не покриват изискванията Евро 5. Това оставя България и Косово като единствените страни на Балканите, в които се внасят по-стари автомобили.

В Сърбия също има ограничение за внос на автомобили, но под Евро 3, което значи след 2001 г. Решението на Тирана влиза в сила от 1 януари 2019 г., като преходният период ще бъде от едва четири месеца, в които ще могат да се регистрират, но не и да се купуват коли на повече от 10 години.

Емисиите от вредните газове на автомобилите са сред най-сериозните замърсители на въздуха в Албания, където средната възраст на автомобилите е близка до тази в България – 20 години, съобщава Tirana Times. Едва 3,3% от всичките близо 540 хиляди коли в Албания отговарят на стандарт Евро 5 или Евро 6.

Решението на властите в голяма степен се дължи на очакваната вълна от стари дизелови автомобили, която вече започна да залива Източна Европа в резултат на Дизелгейт.

Мъжката зона