Африка се „разцепва“ на две части, ще има ли нов океан?

Любопитно

Учени предупредиха за възможна поява на нов океан в бъдеще, съобщи NBC. Според изследователи до около 5-10 милиона години в източната част на Африка ще се образува тектонически разлом, в резултат на което континентът ще се „разцепи“ на две части.

Този участък от континента е разположен в региона Афар в Етиопия, на кръстопътя на три тектонични плочи, които бавно се отделят една от друга. През 2005 г. в региона се е образувала пукнатина, чиято дължина сега е около 56 километра, припомнят специалистите.

„Това е единственото място на Земята, където можете да изучите как континенталният разрив се превръща в океански разрив“, казва Кристофър Мур, професор от университета в Лийдс във Великобритания.

Континенталният разрив е мястото, където земната повърхност на тектоничната плоча се изтънява. Това може да представлява началния етап на формиране на океан. Учените предполагат, че явлението се причинява от увеличаване на налягането поради надигаща се магма. Сега те проследяват движението на плочите с помощта на GPS.

Мъжката зона