6 продукта, които помагат срещу телесните миризми

Любопитно

Лош дъх, неприятна миризма на потта, потене на краката… Всичко това ни кара да се чувстваме неудобно. Добрата лична хигиена и здравословният начин на хранене могат да намалят тяхната проява. В следващите редове ще видите и няколко естествени средства, с които да подобрите телесната си миризма.

Кокосово масло

Кокосовото масло е един от най-ефективните продукти, които могат да придадат на тялото ви приятен аромат. То има антимикробни свойства, които ограничават растежа на бактериите, а лауриновата киселина, която се съдържа в него, унищожава острата миризма. Разбира се, отделянето на потта няма да изчезне. След като си вземете душ, върху сухи мишници нанесете малко количество кокосово масло. Не само ще ухаете по-добре, но и кожата ви ще бъде подхранена.

Лимон и други цитрусови плодове

Точно като кокосовото масло, лимоновият сок може да контролира неприятните миризми. На всеки се случва понякога да има лош дъх. Той се причинява от консумация на определени храни, стомашни проблеми, бактерии в устната кухина.

Пиенето на чаша лимонена вода сутрин (но само, ако не страдате от стомашни проблеми) може да помогне за контролирането на проблема. Ако през деня се случи да сте хапнали сирене, зеле, да сте изпили чаша кафе, енергийна напитка (те също променят вкуса и дъха), хапнете лимон или изстискайте няколко капки сок в чаша вода. Напитката ще освежи дъха ви.

Магданоз

Магданозът е една от най-добрите билки за освежаване. Високото съдържание на хлорофил и свежият му аромат, му придават дезодориращ ефект. Когато го консумираме той спомага за прочистването на тялото от бактерии и се бори с лошата миризма.

Според изследвания, магданозът успешно се бори със серните съединения. Добавяйте го към ястията си или си направете отвара от него, с която да изплаквате мишниците си след като сте си взели душ.

Мента

Ароматната мента има успокояващо свойство. Използването ѝ намалява броя на импулсите, изпратени към потните жлези, което прави така, че тялото да отделя по-малко количество секреция. Билката може да се консумира или да се нанася локално под формата на ментово масло, отвара и да подейства върху тялото противовъзпалително, а и освежаващо.

Канела

Канелата е чудесна за подобряване на настроението. Редовната ѝ консумация поддържа свеж дъха, подобрява телесната миризма и може да помогне при прекомерно изпотяване.

Розмарин

Розмаринът също е ефективна билка, която може да помогне да се справим с неприятната телесна миризма. Той съдържа хлорофил и ментол, които имат дезодориращ ефект, но и цинк, който намалява прекомерното изпотяване. Може да си правите отвари с розмарин, с които да обтривате мишниците или да разредите няколко капки етерично масло със 100 мл вода и отново да обтриете подмишниците, краката.

Мъжката зона