5 места, на които мъжете не са добре дошли

Man’s World

Свикнали сме с факта, че мъжът е глава на семейството, който отговаря за него. Но колкото и да е странно, има редица страни, в които жените са глава на семейството, а да се родиш мъж е голям провал и мъчение през целия ти живот. Рубриката „От друг ъгъл“ на портала Yandex Zen разкрива любопитни подробности.

Калаш в Пакистан

Представители на народите Калаш се считат за потомци на войниците на Александър Велики. Представителите на това население са около 3000. Въпреки че са потомци на велики войни, те са достатъчно безвредни и при тях практически няма престъпност. Но този народ има свои собствени характеристики. Тук главата на семейството е жената. Ако нещо не й харесва, тя лесно може да изгони съпруга си и да си намери нов. Изгоненият съпруг безусловно напуска, тъй като няма право да противоречи на жената.

Племето Мосо в Китай

Това племе е достатъчно голямо и неговите представители живеят в няколко провинции. Тяхната особеност е, че не създават семейства. Жените канят всеки мъж, който им харесва. Ако имат деца, те се отглеждат от майката или от някоя роднина от майчина страна.

Щатът Мегхалая в Индия

Тук цари абсолютното безправие на мъжете. Всичко се води и всичко се решава изключително от жени. Жените управляват парите, измислят имена и дори избират фамилии за новородените си бебета. Интересното е, че мъжете в този щат са създали организация за защита на правата на мъжете.

Минангкабау и техният матриархат

Индонезия е страна, в която се проповядва ислямът. Както всички знаят, в исляма жената има малко права и много отговорности и трябва да се подчинява безпрекословно на съпруга си във всичко. Но племето Минангкабану има различни правила. Тук момчетата на 7-годишна възраст посещават религиозно училище. След дипломирането си те трябва да напуснат родните си земи, за да спечелят пари, за да създадат собствено семейство. По време на тяхното отсъствие самите жени извършват всички домашни дела.

Ситуацията в Хималаите

В някои части на Индия, Непал и Бутан има племена, в които на една жена е позволено да се омъжи за няколко мъже наведнъж. Това са един вид мъжки хареми. Но „цивилизацията“ започва да се разпространява в такива селища и броят на мъжките хареми намалява.

Мъжката зона