33 години след премиерата: задава се продължение на класиката „Топ Гън“

Любопитно

Каквото и да напишем за оригиналната продукция „Top Gun“, ще е малко. Само ще кажем, че при заснемането филма, разпространен през 1986-та, режисьорът Тони Скот искал сцена с кацане на изтребителите на палубата на самолетоносача, с камери срещу слънцето. Капитанът на кораба обаче сменил курса, тъй като снимачният екип работил основно на принципа „каквото успеем“, по време на регулярните учения на флота. Дори и студио, като Paramount Pictures не може да си позволи да наеме ядрен самолетоносач с над 2000 души на борда, за няколко месеца.

Тони обаче държал да дозаснеме сцената със съответното положение на светлината, поради което помолил капитана на кораба да върне курса. В последствие режисьорът бил информиран, че това действие ще струва 25 000 долара (еквивалента на 85 хил. днес). Тони Скот разписал чек за 25k и довършил снимките, точно както искал. Още 5 минути…

Именно заради тази отдаденост, в комбинация с бюджета и таланта на актьорите, „Top Gun“ продължава да бъде ненадминат по качество на изпълнение и по силата, с която влезе в сърцата на няколко поколения. Актьори като Том Круз, Вал Килмър, Кели Макгилис, Антъни Едуардс, Том Скерит, Майкъл Айрънсайд, Мег Райън и още силни фигури, без които „Top Gun“ нямаше да бъде, това което е.

Сега, 33 години след дебюта на първата лента, идва второ издание, кръстено „Top Gun: Maverick“.

Началото на реализацията на идеята за продължението идва през 2010 година, когато Paramount Pictures отправят оферти на Джери Брукхаймър и Тони Скот, след което започва сформирането на екип. Сценаристи са Питър Крейг и Джъстин Маркс, подпомагани от още няколко човека. Тони Скот обаче, за огромно съжаление, ни напусна на 19 август 2012 година, което постави продукцията под въпрос. За щастие решителността на Брукхаймър определя устояването на проекта и през 2017-та Том Круз разкри и името на продължението.

Историята

Основна линия на сценария е краят на въздушните битки, във вида, в който сме свикнали да се разиграват, и постепенното им изместване от далекобойните ракети и дроновете. Маверик (Том Круз) управлява F/A-18E/F Super Hornet, като в новата лента участват още Вал Килмър в ролята на Айсмен, Майлс Телър в ролята на Брадли Брадшоу, който е син на Гус, загиналия в първия филм партньор на Маверик. Списъкът с актьорския състав продължава с още Дженифър Конъли, Ед Харис, Джон Хам, Глен Пауъл и други.

Возилата

В първия филм Чарли (Кели Макгилис) караше прекрасно Porsche 356 A Speedster (реално, реплика, но въпреки това прекрасно), а Маверик се състезаваше с F14-ките със своето Kawasaki GPZ900R. Нямаме представа какви автомобили ще участват в новия филм, но в трейлъра виждаме как Маверик изпълнява същата дисциплина, но този път с новата Ninja H2.

Саундтракът

Изключително силен и въздействащ. Такъв е в първия филм, с парчетата „Danger Zone“ и „Take My Breath Away“ на Джорджо Мородер и Том Уитлок, като първата е в изпълнение на Кени Логинс, който изпява също и „Playing With The Boys“, а втората – на Berlin. „Great Balls Of Fire“ (Джери Лий Люис) и „You’ve Lost That Loving Feeling“ (The Righteous Brothers), също ще останат завинаги в историята, като едни от най-готините филмови, а и не само, парчета. В новия филм? Ще чуете познати акорди.

Премиерата на филма е на 26 юни 2020 година, като още отсега нямаме търпение. Толкова, че пуканките вече са в микровълновата. Нищо, че ще мине година дотогава. И че няма да ни пуснат с тях в залата.

Мъжката зона