2019 e! Еврото стана на 20 години

Любопитно

Общата валута на Европа – еврото, навършва 20 години, припомня БНТ. Еврото е валута на 340 милиона европейски граждани в 19 държави от Европейския съюз. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира, че еврото е засилило ролята на Европа в световен мащаб и е улеснило живота на нейните граждани. За Доналд Туск въвеждането на единната валута, премахването на Желязната завеса и падането на Берлинската стена са трите най-значими събития в новата европейска история.

20 години след създаването на еврото вече има поколение, което не познава друга национална валута. През 70-те и 80-те години на миналия век някои европейски държави са изложени на глобална парична нестабилност. Това води до необходимост от общоевропейски решения. Така през 1988 година е създадена комисията Делор, която разработва конкретните поетапни мерки за въвеждането на единна европейска валута.

На 1 юни 1998 година във Франкфурт започва да работи Европейската централна банка. В началото на следващата година 11 държави въвеждат еврото. 3 години то функционира редом с националните валути, а след това започват да се използват само евро банкнотите и монетите.

Днес еврото е втората по значимост валута в света. Освен от европейците, то се използва от още 175 милиона души в 60 държави по целия свят. Въпреки кризите, еврото показа, че е устойчиво и се превърна в символ на единството и стабилността в Европа. Днес еврото е по-популярно от всякога – три четвърти от европейците смятат, че то добро за икономиката.

Мъжката зона