1 милион винетки изтичат в първите месеци на 2020 година

Любопитно

Над 1 милион шофьори ще трябва да сменят електронните си винетки през януари и февруари. Това съобщиха от АПИ за БНТ. Догодина изтичат и 200 000 безплатни винетки за хора с увреждания.

Временно периодът, в който винетката трябва да бъде активирана от купуването ѝ, се ограничава от 30 на 7 дни. Това се налага заради актуализации по тол системата, която трябва да заработи от март догодина.

От АПИ напомнят, че трябва да внимаваме при регистрацията на винетките: веднъж сгрешена информацията, активацията ще се счита за невалидна. Най-прецизни трябва да бъдем при въвеждане на регистрационния номер на автомобила.

„Когато има буква „С“, дали тя е Це, дали е С българско, няма никакво значение. Важното е, обаче, изписването на номера в поленцето за номер да изглежда точно така, както изглежда на табелата“, припомни проф. Олег Асенов от Агенция „Пътна инфраструктура“

Докога е валидната винетката ви, можете да са проверите през сайта bgtoll. bg, през мобилно приложение в телефоните, както и терминалите в разпространителските мрежи.

Цените на е-винетките през 2020 г. остават непроменени. Уикенд винетката за леките автомобили е 10 лв., седмичната – 15 лв., месечната – 30 лв., тримесечната – 54 лв. или годишната – 97 лв.

Мъжката зона